Dom Pomocy Społecznej

Dom Pomocy Społecznej w Jadownikach Mokrych przeznaczony jest dla dzieci i młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną i ruchową wynikającą z MPD, autyzmu, epilepsji i innych schorzeń neurologicznych. Do Domu przyjmuje się na pobyt stały lub okresowy. Dom funkcjonuje i działa zgodnie z Ustawą o Pomocy Społecznej z dnia 12 marca 2004 r. z późn. zm. i Rozporządzeniem Ministra Polityki Społecznej z dnia 19 października 2005 r. w sprawie domów pomocy społecznej.

Do Domu kieruje się na podstawie pisemnego wniosku osoby ubiegającej się o przyjęcie, złożonego we właściwym ośrodku pomocy społecznej oraz  rodzinnego wywiadu środowiskowego przeprowadzonego przez pracownika socjalnego właściwego ośrodka pomocy społecznej.

W Domu panuje ciepła, rodzinna atmosfera sprzyjająca rozwojowi emocjonalnemu i duchowemu podopiecznych. Pobyt tutaj wspomaga wyuczenie podstawowych czynności samoobsługowych, przygotowanie dzieci do szeroko rozumianego życia w społeczeństwie, także prowadzona jest  rehabilitacja lecznicza.

DPS zapewnia warunki do realizacji indywidualnych potrzeb bytowych, opiekuńczych, wspomagających i edukacyjnych mieszkańców:

• wyżywienie, utrzymanie czystości, odzież, obuwie oraz inne potrzeby mieszkańców,
  • całodobową opiekę pielęgniarską,
  • dostęp do lekarza pierwszego kontaktu oraz do lekarzy specjalistów.

Ponadto oferuje:

• rehabilitację medyczną
  • pomoc psychologiczną, logopedyczną
  • zajęcia terapeutyczne i edukacyjne.

Z dziećmi pracuje zespół opiekuńczo - terapeutyczny i medyczno-rehabilitacyjny:

• lekarz ( pediatra, neurolog, specjalista rehabilitacji medycznej)
  • rehabilitant
  • pielęgniarki
  • opiekunki
  • terapeuta zajęciowy
  • logopeda
  • psycholog
  • duszpasterz
  • pracownik socjalny
  • pedagog specjalny.

Rehabilitacja medyczna obejmuje szeroki zakres zabiegów i ćwiczeń realizowanych wg wskazań lekarza, dostosowanych do indywidualnych potrzeb dziecka, stanu zdrowia i rodzaju schorzenia, wykonywanych pod okiem rehabilitantów, odpowiednich specjalizacji. Mieszkańcy Domu są w stałym kontakcie z psychologiem i logopedą, którzy dokonują diagnoz, udzielają porad i prowadzą terapię specjalistyczną.

Celem oddziaływań terapeutycznych jest:

• rozwijanie zainteresowań kulturalnych,
  • nabywanie samodzielności w życiu codziennym
  • kształtowanie umiejętności przestrzegania norm społecznych

Założenia terapeutyczne i edukacyjne realizowane są poprzez wprowadzenie zajęć doskonalących motorykę dużą i małą, udział w życiu społecznym w formie organizowanych tu spotkań integracyjnych.

Do Domu Pomocy Społecznej kieruje się na podstawie:

• pisemnego wniosku osoby ubiegającej się o skierowanie do Domu Pomocy Społecznej złożonego w ośrodku pomocy społecznej, właściwym ze względu na jej miejsce zamieszkania
  • rodzinnego wywiadu środowiskowego przeprowadzonego   przez pracownika socjalnego ośrodka pomocy społecznej, który to ośrodek wydaję decyzję kierującą do danego Domu.