Dzień Jeża

16 listopada obchodziliśmy po raz pierwszy w naszej szkole „Dzień Jeża”. Z tej okazji zostały przeprowadzone zajęcia edukacyjne, w trakcie których dzieci i młodzież mogła poznać ciekawostki z życia tych kolczastych ssaków.

Uczniowie podczas kolorowej i ciekawej prezentacji multimedialnej poszerzyli swoje wiadomości na temat środowiska naturalnego jeży, ich wyglądu oraz sposobu odżywiania. Poznali również ich zagrożenia oraz zwyczaje związane z zapadnięciem w sen zimowy. Ponadto dowiedzieli się, że są gatunkiem zagrożonym  i bez odpowiedniej ochrony w ciągu kilkunastu lat wyginą.

Na zakończenie spotkania dzieci i młodzież wykonała jeże według własnego pomysłu. I tak powstały bardzo ciekawe prace z masy solnej i plasteliny z wykorzystaniem wykałaczek, zapałek, patyczków higienicznych oraz liści. Za włożony wysiłek uczniowie otrzymali słodką niespodziankę.

Dzień Jeża spędziliśmy miło i sympatycznie poszerzając swoją wiedzę na temat naszych kolczastych przyjaciół, którzy już smacznie śpią, ukryte wśród gałęzi i liści, zwinięte w kłębuszek.