Placówka Wsparcia Dziennego

Do Placówki Wsparcia Dziennego uczęszczają dzieci pochodzące z najbliższego środowiska, wywodzące się często z rodzin dysfunkcyjnych oraz te, które poszukują możliwości ciekawego spędzania wolnego czasu i rozwijania swoich zainteresowań.

Zajęcia prowadzone są pięć razy w tygodniu, 4 godziny dziennie tj. od 13.00 do 17.00.

Placówka Wsparcia Dziennego ma charakter opiekuńczy. Działa w strukturach Ośrodka Opiekuńczo – Rehabilitacyjnego dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej Caritas Diecezji Tarnowskiej w Jadownikach Mokrych. Obecnie Placówka dysponuje 25 miejscami dla dzieci –15 miejsc finansowanych przez Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Tarnowie i 10 miejsc finansowanych przez Gminę Wietrzychowice.

Najważniejszym celem realizowanym przez placówkę jest prowadzenie działalności środowiskowej na rzecz dziecka i rodziny.

Wychowankowie przygotowywani są do lepszego funkcjonowania w środowisku społecznym poprzez:

• rozwijanie zaradności i umiejętności współdziałania w grupie rówieśniczej, rodzinie i społeczeństwie,
  • integrację z osobami niepełnosprawnymi,
  • pomoc w nauce,
  • udział w zajęciach plastycznych, technicznych, muzycznych oraz kulinarnych,
  • rozwój zainteresowań,
  • zajęcia z  logopedą,
  • przejażdżki konne,
  • zajęcia rekreacyjne na basenie,
  • inhalacje w grocie solnej,
  • wspólne przeżywanie uroczystości religijnych.

Placówka zapewnia dzieciom ciepły posiłek oraz podwieczorek

Staramy się, aby wychowankowie poznawali piękne i atrakcyjne miejsca naszego kraju, dlatego organizujemy ciekawe wycieczki, podczas których mogą poszerzyć swoją wiedzę i przeżyć niezapomniane chwile

Zasady przyjmowania do Placówki Wsparcia Dziennego

- na wniosek rodziców, szkoły, Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej.

Zgodnie z decyzją wojewody nr 200/2020 zajęcia stacjonarne w naszej placówce zostają od dnia 02.11.2020 roku zawieszone jednak serdecznie zapraszam do kontaktu telofonicznego tel.14 6417501 lub na naszej grupie.

NASZA GRUPA  ZAPRASZAM