Uroczystość przyjęcia Sakramentu Bierzmowania - 10 maja 2019 r.

10 maja w kaplicy naszego Ośrodka odbyła się uroczysta Msza Święta podczas której J. E. Ks. Abp Józef Kowalczyk udzielił  15 uczniom naszej szkoły Sakramentu Bierzmowania. Była to niezwykle podniosła i bardzo wzruszająca uroczystość tym bardziej, że odbywała się ona w naszej wspólnocie po raz pierwszy.

Sakrament Bierzmowania jest niepowtarzalnym wydarzeniem w życiu każdego wierzącego człowieka. Obok chrztu i Eucharystii należy do tzw. sakramentów wtajemniczenia chrześcijańskiego. Jest to sakrament, w którym Duch Święty umacnia człowieka udzielając mu siedmiorakich darów mających pomóc człowiekowi w mężnym wyznawaniu swojej wiary i postępowaniu według jej

Uroczystą Mszę Świętą rozpoczął wspólny śpiew Hymnu do Ducha Świętego, poprzez który wszyscy zgromadzeni goście: rodzice i świadkowie bierzmowanych, nauczyciele oraz uczniowie przyzywali łask i mocy za Jego pośrednictwem. Wokół Ołtarza Pańskiego zgromadzili się także kapłani: ks. dziekan Bogdan Walerowski - proboszcz parafii Jadowniki Mokre, ks. Marek Kogut - dyrektor naszego Ośrodka, ks. Tadeusz Gerlach - sekretarz i kapelan abp. Józefa Kowalczyka. We wspólnej modlitwie uczestniczyli także proboszczowie kandydatów do bierzmowania: ks. Stanisław Biskup – proboszcz parafii pw. Św. Stanisława w Zdrochcu, ks. Józef Drabik proboszcz parafii pw. NMP Matki Kościoła i św. Jakuba Ap. w Brzesku, ks. Wojciech Werner – proboszcz parafii Miłosierdzia Bożego w Brzesku.

Po przywitaniu Księdza Arcybiskupa przez Ks. Dyrektora Marka Koguta i przedstawieniu kandydatów do bierzmowania, przedstawiciele rodziców zwrócili się z prośbą o udzielenie ich dzieciom Sakramentu Bierzmowania.  Zapewnili,  że przez dobry przykład chrześcijańskiego życia starali się wszczepiać w ich serca miłość do Boga i wskazywać im właściwą drogę wiary.

Do zebranych ze słowem Bożym zwrócił się ks. abp Kowalczyk, podkreślając wyjątkową postawę dzieci niepełnosprawnych, które pomimo swoich ograniczeń potrafią doskonale wyrazić radość i miłość do Boga i ludzi.  Wszystkich zgromadzonych, a szczególnie rodziców i świadków poprosił o nieustanną modlitwę w intencji dzieci i młodzieży oczekującej na dary Ducha Świętego.

Po odnowieniu przyrzeczeń chrzcielnych rozpoczął się najważniejszy moment w liturgii Sakramentu Bierzmowania.  Ksiądz Arcybiskup wraz ze wszystkim obecnymi przy ołtarzu kapłanami, wyciągnąwszy ręce nad kandydatami, wypowiedział prośbę do Boga Ojca oraz Syna Bożego Chrystusa o uwolnienie ich od grzechu oraz zesłanie na nich Ducha Świętego. Po tej modlitwie każdy bierzmowany został namaszczony przez szafarza sakramentu olejem Krzyżma świętego oraz otrzymał nowe imię. Był to bardzo wzruszający i podniosły moment dla wszystkich obecnych w tym dniu osobom. Od pierwszych chwil można było zauważyć ogromne wzruszenie na twarzach rodziców i ich opiekunów. Również u samych kandydatów dało się dostrzec podniosły nastrój i ogromne przejęcie.

Podczas Mszy Świętej Ksiądz Arcybiskup poświęcił także krzyże - pamiątki bierzmowania, które zostały ufundowane przez ks. Stanisława Biskupa – proboszcza parafii pw. Św. Stanisława w Zdrochcu.  Zawieszone na widocznym miejscu w domach, będą wyznaniem naszej wiary i przypomnieniem pięknej Uroczystości .

Na zakończenie Eucharystii bierzmowani i ich rodzice podziękowali Księdzu Arcybiskupowi i kapłanom za obecność, posługę i wspólną modlitwę w wieczerniku Pańskim. Szczególne słowa podziękowań skierowali do Księdza Arcybiskupa za okazaną łaskę i dar Ducha Świętego, jaki za Jego wstawiennictwem spłynął na wszystkie Boże dzieci.

Po wspólnej uczcie duchowej wszyscy zaproszeni Goście i bierzmowani spotkali się przy wspólnym stole, aby w radości celebrować ten szczególny dzień. Na pamiątkę tego wydarzenia uczniowie otrzymali okolicznościowe dyplomy i obrazki ze swoimi świętymi patronami.

Pragniemy serdecznie podziękować Księdzu Arcybiskupowi za namaszczenie w Duchu Świętym, wszystkim obecnym księżom, gościom i nauczycielom a także tym wszystkim którzy przyczynili się do zorganizowania i uświetnienia Sakramentu Bierzmowania. Szczególne słowa wdzięczności kierujemy do rodziców, za ich trud i poświęcenie, którzy jako domowy kościół rozwijają i umacniają wiarę swoich dzieci.

Zapraszamy do galerii