Wyjazd do teatru - „Król Maciuś Pierwszy”

W piątek, 31 maja 2019 r. dzieci i młodzież z naszego Ośrodka wraz z wychowawcami pojechali do  teatru im. Ludwika Solskiego w Tarnowie, gdzie oglądali spektakl pt. Król Maciuś Pierwszy

Mały Maciuś nieoczekiwanie zostaje królem. Kto by nie chciał rządzić krajem, decydować i wydawać poleceń dorosłym? Jednak chłopiec szybko orientuje się, że władza to nie tylko przyjemności i przywileje, że wymaga przede wszystkim odpowiedzialności za innych, uczciwości i odwagi w podejmowaniu trudnych decyzji. Bohater książki Janusza Korczaka, we współczesnej adaptacji Marty Guśniowskiej, przeżywa wiele przygód, pokonuje rozmaite przeszkody i uczy się jak rządzić mądrze i sprawiedliwie, dbać o swoich obywateli i być władcą reformatorem.

Spektakl ,,Król Maciuś Pierwszy” został perfekcyjnie zagrany. Stroje były wspaniałe, a ruch sceniczny bardzo przyciągał uwagę. Król Maciuś pokazał, co mogą czuć dzieci, od których, wymaga się za dużo.