Rekolekcje Wielkopostne 2019

Rekolekcje wielkopostne to taki szczególny i wyjątkowy czas w roku liturgicznym Kościoła. Jest to czas próby, czas lekcji i nauki, kiedy uczymy sięroztropności, mądrości ducha i stajemy się lepsi.

W dniach od 8 do 10 kwietnia dzieci i młodzież z naszych szkół uczestniczyła w rekolekcjach, które odbyły się w kościele parafialnym w Jadownikach Mokrych. W tym roku nauki rekolekcyjne wygłosił ks. Andrzej Wolanin, dyrektor Domu Emerytów Placówki Pielęgnacyjno-Opiekuńczej Caritas Diecezji Tarnowskiej w Tarnowie.

Tematem przewodnim tegorocznych rozważań  była „żywa woda”, którą Pan Jezus zaproponował  kobiecie z Samarii, podczas spotkania przy studni Jakuba.  Rozmowa Samarytanki z Panem stała się źródłem jej przemiany, pragnienia miłości Boga. Żywa woda  to sam Chrystus, w którego uwierzyła.

Ten, kto uwierzył, otrzymuje od Chrystusa obfitość darów Ducha Świętego. Bez Ducha Świętego nie ma życia duchowego. Bóg pragnie ponownie wskazać nam źródło swoich łask. Chce po raz kolejny zaprosić nas, byśmy zaczerpnęli ze źródła – nieskończonej  miłości Boga do człowieka.

Serdecznie dziękujemy ks. Andrzejowi Wolaninowi  za wygłoszone słowo Boże i wspólną modlitwę.