Walentynki – dzień miłości, dzień radości

Dzień Św. Walentego w naszym  Ośrodku od kilku już lat obchodzony jest bardzo radośnie. Dzieci chętnie wykonują różnorodne serduszka i piszą miłe liściki, którymi się wzajemnie obdarowują. Zwyczaj ten kontynuujemy zgodnie z jedną z legend, która  głosi, dlaczego to właśnie Walenty stał się patronem dnia zakochanych. Cesarz Klaudiusz II Gocki, za panowania którego żył święty, za namową swoich doradców zabronił młodym mężczyznom wchodzić w związki małżeńskie. Uważał, że dzięki temu będą oni lepszymi żołnierzami. Biskup Walenty złamał ten zakaz i błogosławił śluby młodych legionistów. Został za to wtrącony do więzienia, gdzie zakochał się w niewidomej córce strażnika. Podobno jego narzeczona pod wpływem tej miłości odzyskała wzrok. Niestety, kiedy dowiedział się o tym cesarz, kazał zabić Walentego. Tuż przed śmiercią ten napisał list do swojej ukochanej, który podpisał: „Od Twojego Walentego”. Egzekucję wykonano 14 lutego 269. Właśnie dlatego jednym z walentynkowych zwyczajów jest wysyłanie listów do ukochanej osoby.

Aby jeszcze radośniej spędzić ten dzień - 14 lutego – zorganizowaliśmy zabawę walentynkową, w której brali udział uczniowie Szkoły Specjalnej, podopieczni Placówki Wsparcia Dziennego oraz mieszkańcy Domu Pomocy Społecznej w Jadownikach Mokrych. Tego dnia królował kolor czerwony a serduszka ozdabiały każdego uczestnika zabawy.

Spotkaniu integracyjnemu towarzyszyły zabawy i konkursy nawiązujące do bardzo ważnych wartości ludzkich, jakimi  są: wzajemny szacunek, dobro, pokój i miłość. Tańczyliśmy do muzyki polskiej i zagranicznej, przy dźwiękach której wszyscy dobrze się bawili.