Wycieczka dzieci z PWD do wioski indiańskiej

9 sierpnia 2018 roku podopieczni Placówki Wsparcia Dziennego wraz z wychowawcami, wybrali się na wycieczkę do Wioski Indiańskiej ARAPAHO w Zalasie koło Krakowa. Miejsce to znajduje się w przepięknej, malowniczej Dolinie Rezerwatu Potoku Rudno, na Paśmie Orlej. W wiosce czekało na dzieci mnóstwo ciekawych i zaskakujących atrakcji.
W pomalowanych twarzach oglądały oryginalne indiańskie tipi oraz skóry i kości dzikich zwierząt. Obserwowały z punktu widokowego ruiny zamku Tenczyn w Rudnie i okoliczne miejscowości. Pod bacznym okiem Szamana o imieniu Biały Wilk i Indianki Tańczącej na Wietrze ruszyli szlakiem zdobywców Dzikiego Zachodu: wspinając się po linie, pokonując pajęczynę, równoważnię oraz „rozżarzone węgle” gołymi stopami. Następnie zdobywali kolejne sprawności: rzuty obręczami na bizonie rogi, strzelanie z łuku do tatanki, łowienie ryb, ciągnięcie jadowitych węży oraz płukanie złota. Zadania, choć niełatwe sprawiły dzieciom wiele radości. Ogromnych wrażeń dostarczył Wąwóz Duchów oraz Cmentarzysko Wojowników. Aby się tam znaleźć dzieci musiały zejść 40 metrów w głąb wąwozu. Mogły tam przy rozpalonym ognisku, wysłuchać ciekawych,  indiańskich opowieści, m.in. „o łapaczu snów”. Dzień ten pełen przygód wśród Indian, wigwamów i pięknej przyrody, dostarczył dzieciom ekscytujących wrażeń. W drodze powrotnej wszyscy z chęcią i apetytem zjedli posiłek w restauracji McDonald`s. Mimo zmęczenia, dobre humory towarzyszyły do końca wycieczki.

Zapraszamy do galerii