Historia Szkoły

Niepubliczna Szkoła Specjalna Przysposabiająca do Pracy rozpoczęła swoją działalność dnia 1 września 2011r.

Utworzenie szkoły przygotowującej młodzież niepełnosprawną do pracy było odpowiedzią na brak możliwości dalszego kształcenia osób, które ukończyły gimnazjum w naszym rejonie.

Mając na uwadze możliwości i umiejętności naszych uczniów utworzyliśmy dla nich profil Gospodarstwa Domowego obejmujący:

-pielęgnację ogrodu,

-sporządzanie posiłków,

-estetykę pomieszczeń mieszkalnych.

Proponowane powyższe formy zajęć nawiązywały do zainteresowań uczniów, którzy chcieli poznać i poszerzyć swoje umiejętności w czynnościach związanych z zajęciami domowymi i gospodarczymi.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom uczniów i ich rodziców przygotowaliśmy bogatą  bazę dydaktyczną obejmującą:

-pracownię  przyrodniczo-techniczną

-pracownię kulinarną

-ogródek szkolny składający się z warzywnika, kącika florystycznego, jagodnika,

-zaplecze gospodarcze.

Szkoła Przysposabiająca do Pracy daje szerokie możliwości rozwojowe uczniom, a także sprzyja rozwijaniu ich zainteresowań. Ponadto kształtuje kreatywność oraz osobiste i społeczne funkcjonowanie niepełnosprawnej młodzieży. Placówka rozwija się aktywnie i cieszy się dużym zainteresowaniem ze strony środowiska.

Budynek dostosowany jest do potrzeb osób z niepełnosprawnością ruchową  i posiada podjazdy dla wózków inwalidzkich, windę, odpowiednie wyposażenie toalet oraz spełnia wszystkie normy architektoniczne.

Nowo powstałe szkoły w strukturach Ośrodka Opiekuńczo-Rehabilitacyjnego dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej nieustannie otaczał opieką duszpasterską, inicjował ich rozwój oraz wspierał ich działalność Ks. Arcybiskup Józef  Kowalczyk.