Tłusty czwartek to w tradycji chrześcijańskiej ostatni czwartek przed Wielkim Postem. W tym dniu wszyscy objadają się pączkami, faworkami i innymi pysznościami. W naszej szkole dzieci i młodzież również pragnęli uczcić ten dzień spotykając się w świetlicy ośrodka. Krótka prezentacja multimedialna przybliżyła wszystkim historię świętowania tłustego czwartku.
Ekspresja plastyczna na temat ciasteczek i pączków pozwoliła uczniom wykazać się niezwykłą kreatywnością, dostarczając przy tym wiele radości i satysfakcji. Dopełnieniem tego dnia było smakowanie pysznych pączków jako znak, że tydzień zwany „zapustami” został rozpoczęty.
Pączki znane już były w starożytnym Rzymie. Początkowo nie były przygotowywane na słodko; słodki pączek był zapożyczeniem z kuchni arabskiej. Również w kuchni polskiej pączki miały postać ciasta nadziewanego słoniną, spożywanego przy zapustach. Pączki przyrządzane na słodko zaczęły występować w Polsce w XVI wieku. Kulisty kształt pączka pochodzi z XVIII wieku, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste.