Jak zapisać się na turnus?

Zasady przyjęcia na turnus rehabilitacyjny:

• rezerwacja terminu turnusu (osobiście, telefonicznie – 14 641 75 01 w. 22 lub drogą elektroniczną -  iwonadzien@caritas.pl)
  • osoby przyjeżdżające do ośrodka pierwszy raz przywożą ze sobą wniosek wypełniony przez lekarza prowadzącego. Wniosek dla dziecka można pobrać tutaj, dla osoby dorosłej tutaj.
  • uczestników turnusu prosimy o zabranie ze sobą kopii orzeczenia o niepełnosprawności
  • dzieci z Zespołem Downa, chcące korzystać z hipoterapii powinny wykonać wcześniej rtg czynnościowe odcinka szyjnego kręgosłupa w celu wykluczenia niestabilności szczytowo-obrotowej i przywieźć  ze sobą zaświadczenie od ortopedy
  • w przypadku dofinansowania z PFRON lub też refundacji kosztów uzyskanych z fundacji prosimy o przywiezienie dokumentów potwierdzających ich przyznanie
  • koszt turnusu można uregulować w kasie ośrodka, kartą lub przelewem na rachunek bankowy:PKO BO S.A. I o/Tarnów 85 1020 4955 0000 7102 0074 8228
  • organizatorem turnusu jest Caritas Diecezji Tarnowskiej ul. Leginów 30 33-100 Tarnów.

Szanowni Państwo z dniem 1.05.2016 roku wprowadzamy w naszym Ośrodku nowe pakiety rehabilitacyjne dla uczetników turnusu. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z nimi   tutaj.

Turnusy rehabilitacyjne organizowane są dla osób z następującymi schorzeniami:

• dysfunkcją narządu ruchu
  • upośledzeniem umysłowym
  • epilepsją
  • mózgowym porażeniem dziecięcym
  • chorobami układu krążenia
  • schorzeniami układu oddechowego
  • rozlicznymi schorzeniami neurologicznymi.

Turnusy rehabilitacyjne dzięki dofinansowaniu przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych są dostępną formą aktywnej rehabilitacji i wypoczynku osób niepełnosprawnych. Celem turnusu jest ogólna poprawa psychofizycznej sprawności oraz rozwijanie umiejętności społecznych uczestników.

Turnus trwa 14 dni, podczas których uczestnicy mają zapewnione zakwaterowanie, całodzienne wyżywienie oraz kompleksową rehabilitację:

• zabiegi z zakresu fizykoterapii
    • elektroterapia (galwanizacja, jonoforeza, elektrostymulacja, tonoliza, prądy diadynamiczne, interferencyjne, Träuberta, TENS)
    • magnetoterapia,
    • ultradźwięki,
    • światłolecznictwo (laseroterapia, solux, lampa bio-V),
    • ciepłolecznictwo (okłady cieplne),
    • krioterapia,
    • inhalacje,
    • hydroterapia (masaż podwodny, masaż wirowy - całościowy, częściowy, ćwiczenia indywidualne na basenie),
  • zabiegi z zakresu kinezyterapii
    • gimnastyka korekcyjna
    • gimnastyka ogólnie usprawniająca
    • gimnastyka lecznicza indywidualna w oparciu o nowoczesne metody dostosowane indywidualnie do pacjenta (NDT-Bobath, PNF),
    • pionizacja i nauka chodu
    • ćwiczenia w systemie bloczkowo-ciężarkowym w UGUL-u,
    • kinezjotaping
    • terapia manualna,
    • masaż leczniczy,
  • hipoterapię
  • halo terapię
  • hortiterapię
  • terapię zajęciową
  • terapię ręki
  • terapię taktylną
  • zajęcia w Sali Doświadczania Świata
  • konsultacje psychologiczne i logopedyczne
  • grupową rehabilitację społeczną.

Zespół rehabilitacyjny tworzą:

• lekarz specjalista
  • pielęgniarka
  • fizjoterapeuci z tytułem magistra
  • hipoterapeuci
  • pedagodzy
  • instruktorzy terapii zajęciowej
  • psycholog
  • neurologopeda

Oprócz proponowanych zabiegów rehabilitacyjnych uczestnicy turnusów mają możliwość wyjazdów na wycieczki edukacyjno – rekreacyjne ( za dodatkową odpłatnoś. Organizowane są również ogniska, zabawy taneczne, pielgrzymki, a zimą – kuligi.

Turnusy organizowane są przez cały rok, jednorazowo przyjmuje się grupę 50 osobową składającą się z 20 osób niepełnosprawnych wraz z opiekunami. Dzieci i młodzież niepełnosprawna oraz dorośli pacjenci przyjeżdżają tu ze wszystkich zakątków Polski  i spoza granic kraju.

Pensjonat Ośrodka wyposażony jest w pokoje dwu-, trzy-, czteroosobowe, z pełnym węzłem sanitarnym i sprzętem RTV. W budynku mieszczą się sale do terapii zajęciowej, biblioteka, pracownia komputerowa, basen oraz świetlice z nowoczesnym sprzętem RTV i TV – SAT.

Ośrodek dysponuje boiskiem trawiastym, asfaltowym, alejkami spacerowymi, placem zabaw dla dzieci oraz halą do hipoterapii. Cały teren dostosowany jest do potrzeb osób niepełnosprawnych, poruszających się na wózkach inwalidzkich. Ośrodek jest jednym z najnowocześniejszych tego typu w Polsce, dlatego miejsca na turnusy rehabilitacyjne należy rezerwować nawet z rocznym wyprzedzeniem.

TERMINARZ TURNUSÓW

PROGRAM TURNUSU

JAK UZYSKAĆ DOFINANSOWANIE Z PFRON?

GALERIA