"Dzień Jabłka" w naszej szkole

Dnia 27 września obchodziliśmy w szkole „Dzień Jabłka”. Była to akcja prozdrowotna, której celem było zachęcenie uczniów do spożywania jabłek jako źródła wartości odżywczych i zdrowotnych. Przygotowania do tego dnia rozpoczęliśmy już kilka dni wcześniej – uczniowie zbierali owoce, robili zakupy w sklepie i wykonywali prace dekoracyjne.

Z okazji „Dnia Jabłka” królował ubiór w kolorach: czerwony, żółty oraz zielony. Podczas zajęć edukacyjnych uczniowie wzbogacili swoją wiedzę z zakresu walorów zdrowotnych tych smacznych owoców i ich przetworach. Rozwiązywali także zadania matematyczne, ćwiczyli pisanie liter i wykonywali różnorodne prace plastyczne, których motywem przewodnim były oczywiście jabłka.

Pamiętajmy: „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”.